Έννοιες της ασφάλισης επιχειρήσεων

 Είναι βασικό να αναλύσουμε την ορολογία που συναντάμε συνήθως σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο Επιχείρησης αλλά και γενικά σε ένα ασφαλιστήριο Πυρός όπως π.χ αυτά των κατοικιών

Όριο κάλυψης: Το μέγιστο ποσό με το οποίο μπορεί να αποζημιωθεί μια ζημιά. Ισχύει κατά γεγονός και ετησίως και μειώνεται με κάθε μικρή ζημιά που μπορεί να προκύψει. Ανανεώνεται κάθε έτος.

Πραγματογνώμονας: Ανεξάρτητος επαγγελματίας στον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες αναθέτουν την έρευνα των αιτιών κάποιας ζημιάς ή την αξιολόγηση της καταλληλότητας κάποιας επιχείρησης για ασφάλιση. Η έκθεση που συντάσσει μπορεί να χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί (ανάλογα βέβαια την περίσταση) και αντίστοιχος είναι και ο χρόνος της αποζημίωσης.

Γενικοί και Ειδικοί όροι: Πολλά ασφαλιστήρια φαίνονται δυσανάγνωστα καθώς περιέχουν δύο ειδών όρους. Τους Γενικούς και τους Ειδικούς. Στους Γενικούς βλέπουμε κάποιες γενικές κατευθύνσεις και εξαιρέσεις που αφορούν κυρίως την ασφάλιση Πυρός. Είναι πιθανόν ο ασφαλισμένος να μπερδευτεί καθώς αναφέρονται σαν εξαιρέσεις (δεν καλύπτονται δηλαδή) πολλά από τα οποία είχε επιλέξει κατά την ασφάλιση. Για το λόγο αυτό υπάρχουν οι ειδικοί όροι όπου εκεί αναφέρονται κανονικά οι καλύψεις. Πάντα οι Ειδικοί όροι υπερισχύουν των Γενικών σε όλες τις συμβάσεις. Αυτή πάντως η ‘’γραφή’’ των συμβολαίων αποτελεί κατάλοιπο του παρελθόντος και σιγά σιγά εγκαταλείπεται.

Υπερασφάλιση: περίπτωση κατά την οποία ασφαλίζουμε ένα περιουσιακό στοιχεία για περισσότερα χρήματα από όσο αξίζει ένα αντίστοιχο (λόγω παλαιότητας, φθοράς κτλ).

Υπασφάλιση: όταν ασφαλίσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο για λιγότερα χρήματα από όσο αξίζει για να μειώσουμε τα ασφάλιστρα. Εδώ όμως εφαρμόζεται ο λεγόμενος αναλογικός κανόνας. Ο κανόνας αυτός ορίζει ότι κάθε ζημιά σε περιουσία που είναι υπασφαλισμένη πληρώνεται βάσει του ποσοστού της υπασφάλισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ασφαλίσει ένα κτίριο με πραγματική αξία 100.000€ για 50.000€ τότε προκύπτει υπασφάλιση σε ποσοστό 50%. Μια ζημιά λοιπόν των 20.000€ θα αποζημιωθεί με 10.000€ (20.000€ * 50%)

Ασφάλιση σε πρώτο (Α) κίνδυνο: Ειδική συμφωνία κατά την οποία δεν ισχύει η υπασφάλιση, εάν υπάρχει. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να ασφαλίσει μια κατοικία 200 τμ για 100.000€

Αξία καινουργούς: Όρος που σημαίνει ότι η ασφαλιζόμενη αξία αντιστοιχεί στα χρήματα για να αποκτηθεί ένα νέο, αμεταχείριστο περιουσιακό στοιχείο. Εφαρμόζεται κυρίως στις ασφαλίσεις κτιρίων

Κατασκευαστική αξία: Τα χρήματα που απαιτούνται για να κτιστεί ένα κτίριο από την αρχή. Χονδρικά υπολογίζεται με 1.000€/ τμ

Απαλλαγή: Τα πρώτα χρήματα από μια ζημιά τα οποία δεν αποζημιώνονται από την εταιρεία. Για παράδειγμα, εάν για μια κάλυψη προβλέπεται απαλλαγή 500€, τότε εφόσον επέλθει ζημιά ύψους 5.000€ η αποζημίωση θα είναι 5.000-500= 4.500€

Συμμετοχή: Πολλές φορές οι ασφαλιστικές εταιρείες ορίζουν ένα ποσοστό στο ύψος της ζημιάς που βαρύνει τον ασφαλισμένο. Για παράδειγμα, εάν ορίζεται συμμετοχή 10% σε μια κάλυψη, σε ζημιά 5.000€ η αποζημίωση θα είναι 5.000€ - 10%*5.000€ = 4.500€

Ηθικός κίνδυνος: Η έννοια αυτή χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στην τάση ορισμένων ατόμων να μην ‘’προσέχουν’’ ιδιαίτερα την περιουσία τους όταν είναι ασφαλισμένη, καθώς νομίζουν ότι για όλα πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται οι απαλλαγές ώστε ο ασφαλισμένος να ‘’αναγκάζεται’’ έμμεσα να είναι προσεκτικός καθώς και αυτός θα έχει συμμετοχή σε μια ζημιά.

ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΜΑΚΡΥΑ.

Ζήτησε την πρότασή μου.

Ζήτησε την πρότασή μου.
Λέγομαι Χαράλαμπος Ματωνάκης και μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε προσωπικά σε όλη την Ελλάδα. 211 800 4634 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΒΡΕΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 • Μαρία Κούνα (Ιδ. Υπάλληλος - Γλυφάδα Αττικής)

  Ο κος Ματωνάκης με κέρδισε πριν καν τον γνωρίσω μέσα απο την εξαιρετική ιστοσελίδα του. Συνεργαστήκαμε εξ' ολοκλήρου διαδικτυακά κ από την πρώτη κιόλας ηλεκτρονική μας επικοινωνία κατάλαβα οτι βρήκα αυτό που ζητούσα σε έναν συνεργάτη. Είναι εξαιρετικά καταρτισμένος κ έτοιμος να απαντήσει με σαφήνεια σε ό,τι ακριβώς ερωτηθεί χωρις να ξεφεύγει ποτέ από το θέμα, χωρίς κλισέ κ γενικότητες. Αν και σε τόσο νεαρή ηλικία είναι απο τους πιο σωστούς επαγγελματίες που γνωρίζω.
 • Απόστολος Αγραφιώτης (Οδηγός Ταξί - Τρίκαλα)

  Πολύ καλός επαγγελματίας. Άμεση εξυπηρέτηση σε ό,τι και όποια ώρα ήθελα.
 • Αθανάσιος Ζέρβας (Καθηγητής Ξένων Γλωσσών - Κόρινθος)

  Ο κ. Ματωνάκης είναι ευγενής, φιλικός, άρτια καταρτισμένος και επαγγελματίας στο χώρο των οικονομικών και ασφαλίσεων, εξυπηρετικότατος, άμεσος στην επαφή του μαζί σου, ταχύτατος στις απαντήσεις του και απόλυτα κατανοητός!! Προσφέρει με πολύ καλή διάθεση τις γνώσεις του, συμμερίζεται τις αγωνίες σου, απαντά με απόλυτη σαφήνεια σε όλες σου τις ερωτήσεις και δεν είναι καθόλου πιεστικός! Δίνει χρόνο και χώρο σε κάθε συνομιλητή του να σκεφτεί και να αποφασίσει ανεπηρέαστος! Είναι άψογος στη συνεργασία μας!
 • Κατερίνα Γαλανού (Δημοσιογράφος - Αθήνα)

  Εξαιρετική η μέχρι τώρα συνεργασία μας. Άκρως επαγγελματική με το σωστό βαθμό οικειότητας. Βοηθάει τον πελάτη της Εθνικής να έχει την αίσθηση ενός πολύ σοβαρού επαγγελματία και ταυτοχρόνως ενός ανθρώπου πρόθυμου να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν "παγιδεύει" τον πελάτη, επισημαίνει με σχολαστικότητα τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι κρίσιμες και ανταποκρίνεται με εξαιρετική συνέπεια και ταχύτητα στα αιτήματα ή τις απορίες. Είναι ένας ευπρόσωπος ασφαλιστικός σύμβουλος. Μέχρι στιγμής η επικοινωνία μου με την Εθνική με σύνδεσμο τον κ. Ματωνάκη είναι εξαιρετική. Προσβλέπω το ίδιο και στο μέλλον.
 • Κωνσταντίνος Αντωνίου (Ιδιωτικός Υπάλληλος - Αθήνα)

  Κατατοπιστικότατο site.Δεν υπήρχε πίεση. Η γραπτή πρόταση ήταν πλήρης γενικά αλλά και εξατομικευμένη. Γρήγορη, θετική και πλήρης ανταπόκριση. Γενικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας μας.
 • Μαρία Κανταρέλη (Ιδιώτης - Αθήνα)

  Απόλυτα ικανοποιητική η επαφή μας. Προσπαθει να εντοπίσει και να εξηγήσει τα δυσνόητα και πιο σημαντικά σημεία ενος συμβολαίου ετσι ωστε κάθε ενδιαφερόμενος για νέα ασφάλεια να μπορεί να αξιολογήσει εναλλακτικές λύσεις. Είναι πολύ εξυπηρετικός από τη φύση του και κάνοντας εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας απλοποιεί την ζωή όλων.